Thomas Cook aproape de faliment — 600.000 turiști afectați! [UPDATE] Falimentul a fost declarat oficial duminică noaptea. Urmează cea mai mare operațiune de repatriere civilă din istorie!

Compania britanică Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume, aflat în dificultate financiară din cauza datoriilor acumulate, poartă discuții cu guvernul Marii Britanii și cu potențiali investitori privind atragerea unei finanțări de 200 milioane de lire sterline, fonduri necesare pentru a evita intrarea în faliment.

Potrivit unei surse citate de Reuters, reprezentanții Thomas Cook poartă discuții cu guvernul britanic și cu investitori potențiali pentru a găsi o soluție. Compania caută să obțină încă 200 milioane de lire sterline, pe lângă pachetul de finanțare în valoare de 900 milioane de lire sterline agreat anterior cu acționarii și creditorii, printre care compania chineză Fosun Tourism, principalul său acționar.

Noile fonduri sunt necesare pentru a asigura operațiunile companiei pe timp de iarnă, când Thomas Cook trebuie să plătească hotelurile pentru serviciile furnizate în sezonul de vară.

Dacă nu va reuși să obțină banii, Thomas Cook ar putea fi pusă sub administrație judiciară, etapă care de cele mai multe ori precede falimentul.

Un asemenea scenariu ar atrage după sine cea mai mare repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii, în condițiile în care aproximativ 160.000 de clienți britanici ai companiei se află în prezent în vacanță peste hotare.

Guvernul britanic și autoritatea de reglementare din domeniul aviației au elaborat un plan în cazul în care vor trebui să repatrieze turiștii aflați peste hotare, însă un eventual colaps al Thomas Cook va afecta mai mult decât turiștii aflați în vacanță.

 În total, circa 600.000 de clienți din întreaga lume s-ar putea trezi blocați în eventualitatea colapsului. 

În plus, falimentul Thomas Cook ar putea afecta economiile principalelor sale piețe, și anume Spania, Grecia și Turcia.

Sursa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/thomas-cook-cea-mai-veche-companie-de-turism-din-lume-se-lupta-pentru-supravietuire-600-000-de-turisti-se-pot-trezi-blocati-in-cazul-unui-colaps-19121004


UPDATE:

Falimentul a fost declarat oficial în noaptea de duminică spre luni (22-23 septembrie), inclusiv printr-un comunicat pe saitul CAA = Civil Aviation Authority – autoritatea aeriană britanică, vezi https://thomascook.caa.co.uk/

Guvernul britanic și CAA vor asigura repatrierea turiștilor britanici, în perioada 23 sept – 6 oct 2019.

Turiștii care urmau să plece, în zilele sau lunile următoare sunt înștiințați că vacanțele lor au fost anulate (sunt sfătuiți să NU mai meargă la aerport). Ei vor primi foarte probabil banii înapoi, din fondul britanic de asigurare pentru aceste cazuri.

Va fi cea mai mare operațiune de repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii – aprox 160.000 britanici sunt afectați (și 600.000 din toată lumea).

4 thoughts on “Thomas Cook aproape de faliment — 600.000 turiști afectați! [UPDATE] Falimentul a fost declarat oficial duminică noaptea. Urmează cea mai mare operațiune de repatriere civilă din istorie!

 1. Primele efecte: turiștii britanici cazați la „Les Orangers Garden Villas& Bungalows” / HAMMAMET sunt ținuți «ostatici», cu „porțile încuiate” de către hotel („personal înarmat, cu puști”(?)) – de teamă că Thomas Cook nu va plăti sejurul.
  Hotelul spune că nu lasă turiștii să plece până când TC nu va plăti (plățile la acest nivel sunt făcute de obicei după încheierea sesonului anului curent, în iarnă)

  Sursa = articol în lb engleză, cu poze și video = https://www.dailymail.co.uk/news/article-7491287/Thomas-Cook-forced-refund-British-tourists-held-hostage-Tunisia.html

 2. Daca am cumparat un sejur pentru la anul de la o agentie romaneasca mare dar tour-operatorul e Neckermann Reisen(parte din grupul Thomas Cook) ce se va intampla, cum pot sa recuperez banii?

  Multumesc

 3. O situație complicată, probabil nimeni nu poate da, acum, un răspuns riguros
  Agebția menționată ar trebuie să recupereze ea banii de la Neckerman (ca să ți-i poată resitui ție) – se poate înscrie la masa credală; însă un creditor-companie are șanse MULT mai mici de a fi despăgubită – comparativ cu un turist care a cumpărat același sejur. Estimez că sunt (f) mici de mici ca agenția română să recupereze bani de la Neckerman.
  Apoi, mai depinde de câțiva factori ”locali”
  – dacă vacanța cumpărată de tine e un pachet (zbr + cazare de exemplu) – șansele pot fi mai mari
  – dacă e doar cazare – șansele sunt mici
  etc
  Nu știu despre care agenție e vorba (contează și „numele” și atitudinea) însă probabil că va face tot posibilul să te despăgubească; poate va mai dura, dar într-un final vei primi baii înapoi (poate sub forma unui alt sejur?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.