OffTopic: “Respectul demagogic si munca absenta”

Va semnalez un articol [de] citit in pauza de masa; desi nu-i iesit din comun, exprima o filozofie de viata destul de similara cu cea proprie si – sunt aproape sigur – cu cea a unei bune parte a utilizatorilor acestui site [mi-am propus de mult timp sa scriu un post despre rezultatele studiului de audienta www.amfostacolo.ro, din care reiese ca “vizitatorul standard, reprezentativ” al site-ului este unul cu carcateristici socio-demografice cat se poate de asemanatoare… celor ale turcului (=subsemnatului) :) ; pana reusesc eu sa-mi fac timp sa compun acel post, puteti urmari rezultatele studiului aici]

Articolul este semnat de Mihai Neamtu si este pubicat pe site-ul hotnews.ro (gasiti linkul catre pagina web unde puteti citi articolul integral la sfarsitul postului). Reproduc cateva fragmente (sublinierile imi apartin)

“Recentele mobilizari sindicale si demagogia noilor campanii mass-media („Noi vrem respect“ la RTV sau „Miscarea de rezistenta” la Jurnalul National) oculteaza cateva dileme: putem aspira, fara munca, la standardul decentei? De ce sa mentinem un sistem economic generator de risipa, mita si lene? Care sunt criteriile eficientei si stimulii performantei intr-o competitie globala? Aceste intrebari n-au astazi popularitate, fiind la indemana jelaniile si auto-victimizarile de tot soiul.”

“Fara sa jignim miile de oameni constiinciosi care isi fac meseria cu pasiune, din zori si pana in noapte, trebuie sa admitem ca Romania are o problema cu etica muncii. Stam bine la capitolul divertisment, tacla, lautarism, improvizatie. Avem umor. Nu ne lipseste poanta, bancul si relaxarea. Juram pe cele sfinte, ne facem poate si cruce, doar sa fim noi sanatosi! Chiar daca amenintati cu spectrul falimentar ― in politica, morala, finante sau demografie ―, facem un cult totemic din privitul la televizor”.

“Statisticile afirma ca, intre 2005 si 2009, procentele PIB pentru educatie si sanatate au crescut vertiginos. De ce insa nu putem constata si ameliorarea acestor servicii? Pentru ca mereu cineva fura, in timp ce altii muncesc. Sub umbrela murdara a politicului si cu protectia justitiei corupte, „baietii destepti” jefuiesc mai departe banul public”.

“Pentru a-si creste speranta de viata, romanii au nevoie de legi care sa stimuleze munca, sa rasplateasca inteligenta si sa pedepseasca atacul asupra proprietatii private. Parlamentul, sindicatele si televiziunile propagandistice vor intelege atunci ca respectul nu se impune cu forta, prin tropaituri colectiviste, ci se castiga pe baza de merit, cinste si excelenta individuala

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.