Unităţile de cazare nu se mai pot autoclasifica, ci vor cere “stele” de la stat

Unităţile de cazare nu se mai pot autoclasifica, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, ci vor cere “stele” de la stat, iar Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va verifica până la sfârşitul anului peste 4.000 de structuri care s-au autoevaluat începând cu luna februarie 2011.

Potrivit ANT, în luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ că unităţile de cazare, fie că sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua şi autoclasifica. După autoclasificare, instituţiile statului urmau să verifice dacă numărul de stele pus de proprietar pe faţada hotelului corespunde gradului de confort şi calităţii serviciilor din unitatea respectivă.

Astfel, din 2011 s-au autoevaluat în vederea clasificării sau reclasificării 5.947 de structuri de cazare, din care 1.868 au fost verificate.

Am hotărât să renunţăm la autoclasificare, pentru a creşte calitatea serviciilor şi pentru a nu îi lăsa pe proprietari să interpreteze subiectiv legea. Au fost cazuri în care s-a procedat subiectiv şi când structuri de cazare au fost clasificate la un număr de stele, dar în realitate condiţiile de cazare nu corespundeau“, a declarat agenţiei MEDIAFAX Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Modificarea normelor metodologice pentru funcţionarea hotelurilor şi agenţiilor de turism, prin care clasificarea structurilor de cazare se realizează de către stat, a fost făcută printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) intrat în vigoare la jumătatea lunii iunie.

Filipescu a spus că toate cele peste 4.000 de unităţi de cazare autoclasificate şi neverificate până în prezent de instituţiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, până la sfârşitul anului. În cazul în care se vor constata neconcordanţe, unităţile de cazare vor fi reclasificate.

Începând cu 14 iunie, unităţile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar în termen de 30 de zile li se eliberează o autorizaţie de funcţionare provizorie. Aceasta este valabilă pentru maxim 30 de zile, interval în care ANT este obligată să verifice unitatea respectivă. După verificare, în maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare“, a explicat Răzvan Filipescu.

În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Numărul total au structurilor de cazare, incluzând hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unităţi.

(sursa – Mediafax)

P.S.: Interesant de citit și aici – Wikipedia.

[shareB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.