All posts by Dragos

About Dragos

Un nebun dintr-un oraș mare...

MAE: Grecia – Actualizare a situației blocajelor rutiere și a punctelor de frontieră

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să tranziteze teritoriul Republicii Elene cu privire la situația actualizată a blocajelor rutiere și frontaliere, astfel:

Frontiera cu Bulgaria:

 • Vama Promachonas este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Exohis este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Xanthi este blocata pe durată nedeterminată;
 • Vama Nymfea este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Ormenio este blocată pe durată nedeterminată.

Frontiera cu Turcia:

 • Vama Kipi este deschisă numai pentru autoturisme şi autobuze.

Frontiera cu Macedonia:

 • Vama Evzoni este blocată în intervalul orar  20:00 – 23:30;
 • Vama Doirani este blocată în intervalul orar 18:30 – 23:30.

Au fost semnalate blocaje rutiere în:

 • Zona Bralos, pe DN Atena-Lamia şi zona Kileler, pe vechiul drumul naţional Larissa – Volos;
 • Zona Kefalovrysos-Aitoloakarnania, DN Antirio-Ioannina (pe durată nedeterminată);
 • Valea Tempi – Larissa, Autostrada Patra-Atena-Salonic (pe durată nedeterminată);
 • Intersecţia Nikea – Thessalia, pe DN Atena –Salonic (pe durată nedeterminată);
 • Zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint (pe durată nedeterminată);
 • Podul Evinou, de pe DN Antirrio-Mesologgi (blocat în intervalul orar 18:00-20:00);
 • Șoseaua Egnatia, în zona Kerdyllia (pe durată nedeterminată);
 • Zonele Thiva și Kastro Viotias, DN Atena – Lamia (pe durată nederminată);
 • DN Attiki Odos, spre Koropi (închis din data de 17.02.2016);
 • DN Atena –Lamia, Km 28 (blocat în intervalul orar 19:00-21:00);
 • Zona Mikrothives, pe DN Atena-Salonic (blocată până la ora 18:00);
 • Zona Derveni, la ieșirea din Salonic spre Kavala, este închisă circulația pe toate cele 3 benzi (ambele sensuri de circulație), urmând ca în intervalul orar 15.00 – 18.00 să fie deschis traficul pe o singură bandă (ambele sensuri de circulație).

Având în vedere că situația blocajelor de trafic este în permanentă schimbare, se recomandă persoanelor interesate de tranzitarea teritoriului Greciei să verifice individual situația pe fiecare rută de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situații speciale.

 

În ceea ce priveşte comunicarea publică, încă din 26 ianuarie 2016, dată la care au fost primite din partea autorităţilor locale elene primele informaţii legate de blocarea unor puncte vamale la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria, Ministerul Afacerilor Externe a transmis presei şi a actualizat constant pe website-ul MAE (http://www.mae.ro)  atenţionările de călătorie referitoare la situaţia blocajelor de trafic.

MAE precizează că aceste informații sunt transmise public imediat şi în măsura în care ele sunt primite de la autoritățile elene competente.

Având în vedere că nu pot fi prevăzute evoluţiile situaţiei din teren, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetăţenilor români să se informeze asupra situaţiei înainte de a porni la drum şi, în măsura în care este posibil, să urmeze rute ocolitoare sau să evite tranzitarea zonelor afectate de blocajele existente la punctele de frontieră.

sursa: http://www.mae.ro/node/35858

 

[shareB]

Scrisoare către GHIOLBANI

Azi mi-a aruncat Yahoo! în față un articol destul de interesant ca mesaj, puțin cam dur în limbaj. Cu acordul autorului, îl reproduc aici integral, în cele ce urmează.
Originalul poate fi citit aici.
Aș mai adăuga doar o opinie personală: din punctul meu de vedere, în locurile unde se vorbește despre Munte, eu aș ruga onor cititorii să „vadă” cuvântul Natură. Pentru că, din păcate, avem aceleași probleme și la mare, și în Deltă, și… peste tot! E timpul să luăm totuși atitudine…
Așadar…

 


 

SCRISOARE către GHIOLBANI. Stați acasă! Muntele nu are nevoie de voi
Andrei Stanca
August 27, 2014

La Bâlea Lac...

Când vorbești despre cei care citesc cărți din snobism sau de fațadă, discuția lunecă spre faptul că e bine că le citesc și-așa, rău n-are cum să fie. Motivele contează mai puțin, iar ei își deschid o mică portiță către educație și rafinament. Când vine vorba, însă, despre ghiolbanii care merg pe munte, noi am prefera să stea acasă și să facă orice altceva, numai să lase muntele în pace.

Muntele nu a fost, nu este și nu va fi niciodată pentru toată lumea. Muntele îi primește cu drag pe cei care respectă natura și care se respectă pe ei înșiși îndeajuns de mult, încât să încalțe bocancii și să se asigure că au la ei cele necesare unei drumeții. Pentru că, dragi ghiolbani, dacă alunecați într-o râpă sau vă rătăciți ca neghiobii pe munte, fără să catadicsiți să sunați la Salvamont înainte de venirea întunericului, puneți pe drumuri o întreagă echipă de salvatori montani, doar pentru că voi sunteți niște ghiolbani.

Dacă vrei să asculți muzică și nu te interesează ciripitul păsărilor și vuietul munților, bagă-ți căștile-n urechi sau stai acasă, pentru că nimeni nu te admiră dacă urci cu mașina până-n vârful muntelui, deschizi portierele și portbagajul și dai muzica la maximum. Ne deranjezi la fel de tare, indiferent dacă-l asculți pe Salam, pe David Guetta, dacă îți place ”Cheful șoferilor” sau îl admiri pe Ion Dolănescu. În acel moment, ne-am dori să rămâi fără baterie la mașină și să vii să ne rogi să te ajutăm, iar noi să-ți spunem cât ești de ghiolban.

Dragă ghiolbanule, lasă florile în pace! Unele dintre ele sunt protejate prin lege. Dacă le rupi pentru că nu știi asta, florile rămân rupte, tu demonstrezi că ești prost, iar cei care ar fi trebuit să se ocupe de educația ta, fie că vorbim despre părinți sau despre diferitele instituții ale statului, nu și-au făcut treaba. Dacă le rupi pentru că ”așa vrei tu”, ca domnița care a cules, recent, un întreg buchețel de flori de colț, înseamnă că ești un ghiolban nesimțit, care ar trebui amendat cu câteva mii de lei. Pentru că o crimă față de natură este un atac la adresa tuturor membrilor societății în care habitezi.

Dragă ghiolbanule, îți respectăm pasiunea pe care o ai pentru mici și grătare. Și nouă ne plac micii, de ce să te mințim? Dar, după ce faci un grătar și chefuiești alături de ceilalți ghiolbani din gașca ta, strânge gunoiul, pune-l în pungi și ia-l cu tine, pentru că nimeni nu este obligat să suporte, în mijlocul naturii, priveliștea unui loc care arată de parcă pe-acolo ar fi trecut orcii din ”Stăpânul inelelor”. Până la urmă, mizeria făcută de tine va fi strânsă, probabil, de voluntarii din cadrul unor asociații, în timp ce tu, ghiolbanule, vei sparge semințe în fața blocului și vei râgâi după bere.

Ghiolbanule, scrisoarea asta ți se adresează, iar mesajul nostru este următorul: STAI ACASĂ! Muntele chiar nu are nevoie de tine și ești mai dăunător în mijlocul naturii decât râia pe-o capră.

[shareB]

Prin Cheile Râșnoavei

ZILELE MUNICIPIULUI HUNEDOARA 11-20 iulie 2014

Zilele Hunedoarei
-2014-

Păstrând tradiţia, anul acesta Hunedoara va îmbrăca straie de sărbătoare în perioada 11-20 iulie. Timp de o săptămână serbăm Zilele Oraşului cu o serie de evenimente şi acţiuni culturale, sportive şi de divertisment, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare pentru toţi cetăţenii Hunedoarei, precum şi pentru cei care aleg să ne fie oaspeţi în aceste zile.

În 11 şi 12 iulie începând cu ora 18.00 la Zlaşti ,respectiv Peștiş, Ansamblul Haţegana va susţine un spectacol de dansuri şi muzică populară.
Începând cu ora 18.00, în incinta Stadionului Michael Klein locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe la o tabără medievală unde vor avea ocazia să vadă o expoziţie de arme, prezentarea hainelor medievale, vor putea lua lecţii de duel, dans şi probe de îndemânare, copiii se vor bucura de jocuri medievale, iar la final urmează lecţia de gătit în stil medieval.

Pe data de 13 iulie la ora 8.15 se va da startul Campionatului Naţional de Automobilism „Cupa VTM Hăşdat, etapa a IV-a”.

 

Marșul Cavalerilor de Hunedoara

 

Sărbătoarea oraşului va debuta în Hunedoara cu o paradă care începe la ora 19.00 începând din faţa primăriei municipiului Hunedoara la care vor participa: Toboşarii şi Cimpoierii din Transilvania, Legiunea Dacia Apulensis, Terra Dacia Aeterna, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Paladinii de Terra Medies, Legiunea Matei Corvin, Jandarmeria Română, Strop de Foc, Ansamblul Haţegana, Ansamblul de Dansuri Ţigăneşti Barbunco Romano, La Fiesta, Clubul Sportiv Hunedoara, Clubul Sportiv O-KA-DO Hunedoara, Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval Alba Carolina alături de alţi invitaţi-surpriză. Parada se va desfăşura pe următorul traseu: Primărie – Str. Libertăţii – Str. Republicii – B-dul Dacia până la intersecţia cu Mihai Viteazul.

Luni 14 iulie, programul continuă la Galeria de Arte unde începând cu ora 17.00 va avea loc relansarea de carte a volumului „O istorie a maghiarilor”.
Începând cu ora 19.00 locuitorii municipiului sunt invitaţi la o porţie de râs în cadrul spectacolului de teatru „ESCROCI ÎN AER LIBER” pus în scenă de marii actori: MONICA DAVIDESCU, OVIDIU CUNCEA, AFRODITA ANDONE şi DAN TUDOR.

Marţi, 15 iulie este o zi dedicată copiilor. Începând cu ora 19.00 toţi copiii sunt aşteptaţi alături de părinţi şi bunici pentru a retrăi Jocurile Copilăriei. Printre activităţi vor fi: desene pe asfalt, sărituri cu coarda, picturi pe faţă şi multe alte surprize.

Miercuri, 16 iulie va fi ziua dedicată sportului hunedorean.Concursuri de atletism, tenis, fotbal, şah, handbal, karting şi înot vor fi organizate pentru hunedorenii de toate vârstele.
Tot în 16 iulie, începând cu ora 21.00 la Hunedoara va începe OPERA NIGHTS. Opera în 3 acte „TOSCA” de Giacomo Puccini, va fi cea care va încânta auzul celor prezenţi la spectacol.

Joi, 17 iulie hunedorenii sunt invitaţi la Spectacolul de Mentalism „IMPOSIBILITĂŢI” alături de Cristian GOG, care va încerca să îi convingă pe toţi spectatorii din sală că imposibilul există.
Tot în 17 iulie, ora 18.00 începe spectacolul la scenă. „DESCHIDE, DESCHIDE FEREASTRA” va aduce pe scena solişti precum: Miu Mariana, Dobrotă Magdalena, Sigismund Muntean.
Seara va fi încheiată de excepţionala solistă LENA MICLĂUŞ alături de FRAŢII MARIŞCA.

Vineri, 18 iulie între orele 9.00-21.00 va fi Ziua Porţilor Deschise la Castelul Corvinilor. Începând cu ora 10.00 va avea loc Întâlnirea Seniorilor cu Istoria, apoi un spectacol de lupte medievale.
Programul continuă începând cu ora 17.00 la Galeria de Arte unde va avea loc un vernisaj de pictură.
La ora 19.00 iubitorii de animale sunt aşteptaţi în incinta Stadionului Michael Klein la o expoziţie canină, urmată de parada echipelor de dresaj prin oraş pe traseul Stadion – Casa de Cultură – Stadion.
La ora 21.00 va avea loc BALUL OPEREI la Castelul Corvinilor, în sala Dietei.
Programul la scenă va începe la ora 18.00 cu Ansamblul Haţegana cu soliştii de renume ai Hunedoarei: Mariana Suciu, Valerica Ianoşi, Viorica Brânduşan Lupo şi mulţi alţii. Seara se va încheia în compania soliştilor de renume ai României: MARIA CÂRNECI şi CONSTANTIN ENCEANU.

Sâmbătă, 19 iulie cu începere la ora 10.00 va avea loc expoziţia canină, parada raselor, selecţiile echipelor naţionale pentru campionatele mondiale, demonstraţii de dresaj şi discipline, Deschiderea oficială a cursului de dresaj „Partener pentru Hunedoara”. Pe perioada celor 3 zile de evenimente, va funcţiona un stand de adopţii pentru câinii fără stăpân.
Începând cu ora 18.00 începe programul la scenă. Printre cei care vor urca pe scenă sunt: ARHAICA, NICOLE CHERRY, CABRON.

La ora 21.00 la Castelul Corvinilor spectacolul TURANDOT de Giacomo Puccini va răsuna în curtea interioară, în cadrul evenimentului OPERA NIGHTS.

Duminică,20 iulie va fi ultima zi de sărbătoare dedicată Zilelor Oraşului. Programul la scenă va începe la ora 19.00. Cap de afiş sunt LORA şi PUYA. În încheiere hunedorenii sunt invitaţi să participe la un joc spectaculos de lumini.

(sursa)

[shareB]

O veste bună: tarifele de roaming în Uniunea Europeană SCAD de la 1 iulie!

Tarifele pentru serviciile de roaming din Uniunea Europeană vor scădea de la 1 iulie cu 20-55%, utilizatorii urmând să plătească 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui SMS.

(sursa)

Scăderile tarifare sunt între 20-55% faţă de tarifele aplicabile în prezent, astfel că utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fără TVA)”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif), dar ei pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă.

ANCOM le recomandă utilizatorilor să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie şi internet disponibile pe piaţă în acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.”, se mai spune în comunicat.

Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar.

În plus, pentru a evita şocul facturilor mari, rezultate din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii care călătoresc în afara ţării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales în prealabil.

ANCOM atrage atenţia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine (roaming involuntar) şi să vorbească la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc.

Utilizatorii pot evita aceste situaţii de roaming involuntar dacă: selectează manual reţeaua, solicită operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere sau dacă verifică reţeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul.

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

 

[shareB]

Transalpina Banatului, aproape de inaugurare!

CARAS-SEVERIN. Noua sosea asfaltata care traverseaza cel mai faimos munte al Banatului de la est la vest, poate fi cheia revigorarii turismului in toata zona. Modernizarea drumului DJ 582 Valiug – Slatina Timis a inceput in urma cu cu 5 ani si trebuia sa fie gata la inceputul acestui an. Neoficial, “Transalpina Banatului“, sau mai bine zis ‘Trans-Semenicul‘, a fost deja inaugurata de soferi.

Practic, cei 36 de km de drum recent modernizat ce leaga Valiugul de localitatea Slatina-Timis completeaza legatura de la Resita la Caransebes, iar muntele Semenic poate fi traversat dintr-o parte in alta. Despre reconstructia acestui drum s-a vorbit ani de zile, fiind foarte dorit de localnici, dar mai ales de cei care au ales sa investeasca in turismul din zona, pentru ca scoate locul din izolare si reprezinta o alternativa mai scurta pentru turistii care vin din alte parti ale tarii sa vada minunile naturale ale Banatului Montan.

Mai mult, noua varianta de a ajunge pe varf ar putea fi mai atractiva chiar si pentru timisoreni sau pentru locuitorii din zona Lugojului, fiind mai rapida si mai la indemana decat vechiul drum prin Resita. In plus, parcurgerea intregului drum Trans-Semenic poate deveni o atractie turistica in sine, asa cum s-a intamplat cu TransAlpina.

Opiniatimisoarei.ro a testat “Trans-Semenicul“, iar prima impresie a fost una excelenta: 60 km de serpentine, aer tare de munte si peisaje superbe, fac ca acest drum sa rivalizeze cu mult mai cunoscutele TransFagarasan sau TransAlpina. Partea buna este ca si vechiul drum de acces dintre Resita si Valiug a fost in mare parte reabilitat, singura zona mai dificila ramanand cea de la iesirea din Resita.

Desi mai lipsesc multe elemente pentru ca noul drum sa fie considerat finalizat, am putut parcurge fara dificultati intreaga distanta. Cu exceptia a cateva zeci de metri de pietris, unde constructorii au intalnit probleme cu terasamentul, drumul este asfaltat complet, iar parapetii sunt montati pe circa jumatate din traseu.

Pentru soferi condusul este o adevarata placere, iar odata ajunsi in varf, peisajele va vor rasplati pe deplin. Intr-o zi senina, de aici se pot admira fara probleme Muntii Retezat.

Cum ajungeti pe Transalpina Banatului?

Pentru a intra pe “Trans-Semenic” se poate merge fie pe varianta veche, de la Resita la Valiug, fie pe varianta noua, pornind la drumul national DN6. Venind dinspre Caransebes, in localitatea Slatina Timis virati la dreapta catre centrul localitatii si de acolo continuati drept inainte, pe langa caminul cultural. Fiti atenti la faptul ca nu exista inca indicatoare care sa arate ca acest drum duce pe Semenic, asa ca, pentru a fi siguri ca nu va rataciti, cereti indicatii de la localnici.

Noua varianta va permite turistilor din alte zone ale tarii sa ajunga pe Semenic mult mai repede. Spre exemplu, de la Deva se poatea ajunge in doua ore, fata de trei cat dura pana acum, cu o scurtare a distantei de 50 km. Turistii care vin din sudul tarii economisesc cel putin o ora de drum, scurtat cu 80 km fata de varianta prin Caransebes. De la Turnu Severin se ajunge acum in circa doua ore.

Proiectul de “Modernizare a DJ 582 Valiug – Slatina Timis”, al carei beneficiar este Consiliul Judetean Caras-Severin, are o valoare totala de 90.862.429,25 lei (circa 20,5 milioane euro), din care peste 86% este finantat de Uniunea Europeana prin programul operational Regio. Presedintele CJ Caras Severin Sorin Frunzaverde facea in luna aprilie o vizita de lucru pe Transalpina Banateana si a fost asigurat de constructori ca, desi in intarziere din pricina iernii, lucrarile se vor incheia complet in aceasta vara.

[shareB]

FOARTE IMPORTANT! Informare venită de la touroperatorii pe TURCIA

Vă informăm că au fost modificate condițiile de călătorie ale pasagerilor în Turcia.

Va rugam INSISTENT sa verificați valabilitatea documentelor de călătorie pentru a fi în conformitate cu actualele normative:

Indiferent de cetățenie, documentele de călătorie trebuie sa fie valabile minim 60 de zile peste perioada maximă de ședere sau peste valabilitatea vizei de intrare (dacă este necesara viza).

Astfel, cetățenii români pot intra pe teritoriul Turciei doar în baza pașaportului național valabil minim 150 de zile de la data intrării în Turcia: 90 de zile (perioada maximă de ședere) + 60 de zile.

ÎN CAZ CONTRAR TURIȘTII VOR FI SANCȚIONAȚI CU 140 EURO AMENDA PENTRU INTRAREA ÎN TURCIA SAU DACĂ SE REFUZA PLATA SANCȚIUNII, SE VOR ÎNTOARCE ÎN TARA ȘI NU VOR MAI EFECTUA CĂLĂTORIA!

Mare atenție cui dați banii!!!

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce o compania a reclamat la Poliţie, în iunie 2013, că este victima unei infracţiuni de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, fapte privind mărcile şi indicaţiile geografice, precum şi a infracţiunii de înşelăciune, prin utilizarea în mod fraudulos a unui site de internet asemănător cu cel al său, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.


În plus, în iulie 2013, Poliţia Capitalei a primit mai multe sesizări de la persoane care au cumpărat online pachete turistice în afara ţării de la cei care copiaseră numele şi site-ul oficial al firmei, însă, după discuţii telefonice sau online cu suspecţii şi achitarea contravalorii călătoriilor în diverse conturi bancare, nu au mai fost contactaţi şi nici nu au mai putut lua legătura cu aceştia.
În urma cercetărilor, poliţiştii Capitalei din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 5, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au depistat cinci persoane suspecte în acest caz, respectiv trei bărbaţi şi două femei.
La percheziţiile făcute vineri, poliţiştii au găsit mai multe carduri bancare şi telefoane mobile care se bănuieşte că ar fi fost folosite de suspecţi la înşelăciuni.
Prejudiciul în acest caz este estimat la 10.000 de euro, au mai precizat sursele citate.
Percheziţiile în urma cărora au fost ridicaţi cei cinci suspecţi au fost făcute cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

(sursa)

===================

Așadar, vă recomandăm multă atenție la detalii, mai ales când este vorba despre achitarea unor bani către un cont despre care ați aflat pe internet. Cel mai simplu ar fi să dați o căutare google cu IBAN-ul respectiv – ar trebui să apară numele agenției spre care pleacă banii; în caz contrar, mai bine mergeți frumos până la cel mai apropiat oficiu al agenției cu care doriți să colaborați ca să nu plângeți pe urmă după bani.

[shareB]

Nu ratați ediția de primăvară a TTR 2014!

TTR – Cel mai mare eveniment din România dedicat industriei turismului

Târgul de Turism al României, organizat de Romexpo de două ori pe an, reunește elita firmelor de profil atât din țară, cât și din întreaga lume.
Ediția de primăvară a TTR va avea loc în perioada 13 – 16 martie 2014, în Pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5, C6.

TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI oferă o ocazie unică companiilor locale, dar și străine, de a-și prezenta oferta turistică, de a interacționa cu turiștii și de a încheia parteneriate.
• La cea de-a XXXI-a ediție, Târgul de Turism al României 2014 rămâne locul perfect de prezentare a celor mai interesante atracții turistice, oferte de turism de sezon, atât în România, cât și în străinătate: turism cultural, rural și de business, turism de tratament, destinații exotice, croaziere, turism de aventura etc.
• Pentru un plus de impact, companiile participante prezintă sub conceptul “instant booking” oferte și discount-uri atractive, valabile doar pe perioada desfășurării evenimentului.
• La TTR se planifică vacanțele, se evaluează ofertele, dar se obțin și pachete speciale…
Toate acestea printr-o singură vizită.
TTR este plin de idei pentru toate preferințele.

[shareB]

Guvernul a aprobat distrugerea staţiunii Băile Felix

Guvernul a aprobat acordul de concesiune pentru explorarea (-exploatarea-dezvoltarea) gazelor de şist în zona Băile Felix, una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneo-climaterice româneşti.
Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 887/14 noiembrie, semnată de premierul Victor-Viorel Ponta şi alţi cinci membri ai cabinetului său şi a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 22 noiembrie ac.
Anexa, respectiv condiţiile concrete în care este permisă explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist nu se publică, fiind clasificată “potrivit legii”.
Acordul Guvernului a fost dat fără niciun studiu prealabil de mediu/impact, a declarat marţi într-o intervenţie telefonică la Realitatea cunoscuta realizatoare tv (şi politician) Lavinia Şandru.
Acest Guvern trebuie să fie autist” dacă distruge o asemenea “gură de rai”, permiţând exploatarea gazelor de şist, opinează Lavinia Şandru, care a mai precizat că explorarea hidraulică este o metodă care nu ar trebui folosită decât “în deşert sau Siberia”, nu în zone unde trăiesc oameni, şi cu atât mai puţin într-o staţiune turistică de interes naţional, care trăieşte de pe urmele apelor din subsolul ei.
Aflând ce le pregăteşte Guvernul, în jur de 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer interzicerea exploatărilor gazelor de şist în zona locuită Băile Felix iar primarul comunei Sînmartin, din a cărei componenţă face parte staţiunea a declarat că a depus deja petiţia la Guvern.
Localnicii consideră “inadmisibil ca activităţi de explorare/exploatare a gazelor de şist să fie permise în localitatea şi staţiunea balneo-climatică Băile Felix“, căci explorările ar distruge tot ceea ce ţine turismul viu în acel loc: ape, linişte, peisaje şi vestigii istorice.
În plus, afectată va fi şi Oradea, aflată la 8 kilometri de Băile Felix, unde Guvernul a avizat explorări.
În varianta online a petiţiei, pe care o redăm mai jos, se atrage atenţia asupra efectelor nocive ale exploatării gazelor de şist, printre care otrăvirea apelor şi solului, creşterea riscului seismic etc.

Stop explorării gazelor de şist în Staţiunea Băile Felix

Semnatarii acestei petiţii, ne adresăm Guvernului României, deoarece:

Considerăm inadmisibil ca activităţi de explorare/exploatare a gazelor de şist să fie permise în localitatea şi staţiunea balneo-climatică Băile Felix din judeţul Bihor. Localitatea administrată de comuna Sînmartin din a cărei componenţă face parte se află la 8 km de municipiul Oradea. Este cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privinţa numărului locurilor de cazare din România. Utilizarea apelor termale, potrivit izvoarelor istoriografice în această localitate datează de peste 1.000 de ani. Prezenţa unor situri protejate de interes comunitar, naţional şi local ne obligă la un respect faţă de acestea. Vulnerabilitatea acestor areale senzitive este crescută, orice activitate antropică poate periclita existenţa acestora.

Considerăm de asemenea necesară informarea publicului cu privire la riscurile de sănătate pe care această activitate le poate induce. Cu atât mai mult staţiunea Băile Felix reprezintă un pol naţional balnear frecventat mai ales în scopuri curative iar activităţile de explorare/exploatare va dăuna nu doar rezidenţilor sau locuitorilor municipiului Oradea ci întregii ţări.

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului trecut această activitate, în acest an Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare, Danemarca, Olanda au instituit moratorii, şi de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord. În Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, datorită fracturării hidraulice, activitatea este momentan suspendată

Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.

Spre deosebire de gazele convenţionale, cele de şist sunt extrase din roci situate la adâncimi foarte mari şi care au un grad scăzut de permeabilitate. Pentru a putea extrage gazele de şist este necesară folosirea unei metode numită fracturare hidraulică / despicare / izbire (fracking). Mai multe institute de cercetare din SUA şi din Europa au demonstrat că această modalitate de extragere este foarte periculoasă.

Datorită secretelor comerciale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică, dar cercetătorii au identificat peste 750 de asemenea substanţe. Conform unei liste cuprinzând 260 de astfel de substanţe furnizată de New York State aceasta conţine:

 • 58 de substanţe, dintr-un total de 260, au proprietăţi problematice
 • 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
 • Substanţa Naftalină bis (1-metiletil) este în prezent considerată ca fiind bioacumulativă şi toxică
 • 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice
 • 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea umană
 • 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diverşi solvenţi pe baza de petrol;
 • 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină clorhidrat;
 • 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
 • 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;
 • Gazul de şist eliminat din rocă este extras prin tubul sondei. Aproximativ jumătate din apa contaminată chimic rămâne în subteran. O parte din această apă împreună cu gazul se va deplasa prin fracturile naturale din rocă putând să ajungă în apa subterană şi în sol.
 • Pagube cauzate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist:
 • Apă potabilă şi ape subterane contaminate;
 • Soluri toxice şi radioactive;
 • Poluarea aerului;
 • Cutremure şi alunecări de teren;
 • Cancer şi boli incurabile pentru oameni;
 • Distrugerea florei şi a faunei;
 • Infrastructură distrusă şi poluare fonică.
 • Boli

Nu am moştenit Pământul de la părinţi, ci l-am împrumutat de la copii

[shareB]

O pârtie de schi abandonată de Guvern aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în faliment

Pârtie de 4,200 km, telegondolă şi instalaţie de zăpadă artificială. Asta ar fi trebuit să găsim astăzi în masivul Rarău. Lucrările au fost însă abandonate după ce au fost deja cheltuiţi 10 milioane de euro. Primăria Câmpulung Moldovenesc, anunţată din septembrie din că nu va mai primi niciun leu de la Guvern, a rămas acum cu o datorie de şapte milioane de lei şi se află în pragul falimentului. O investiţie de 10 milioane de euro a fost abandonată de autorităţi. Pârtia din masivul Rarău, care ar fi trebuit finalizată în vara anului trecut, nu va mai primi finanţare de la guvern. Mai mult, lucrări deja executate şi neplătite în valoare de peste şapte milioane de lei au fost trecute printr-o decizie a Curţii de Conturi în bugetul primăriei Câmpulung Moldovenesc. Din această cauză staţiunea a ajuns în topul celor mai îndatorate localităţi din ţară şi se află acum în pragul falimentului. Până la sfârşitul anului, primăria Câmpulung Moldovenesc ar urma să achite 900.000 de lei în contul arieratelor, bani pe care nu îi are prevăzuţi în buget, şi nici nu pot fi obţinuţi din altă sursă.

Şantierul pentru construirea pârtiei de schi din muntele Rarău, Câmpulung Moldovenesc, a fost abandonat. FOTO: Dinu ZARĂ

Proiectul pentru construirea pârtiei de schi în masivul Rarău a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o hotărâre a guvernului Boc, şi urma să fie finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul „Schi în România”. Chiar ministrul de atunci al turismului, Elena Udrea, a ajuns la Câmpulung Moldovenesc pentru semnarea contractului de finanţare.

Lucrările la pârtia de schi din masivul Rarău au fost abandonate Valoarea totală a proiectului era de 107,6 milioane de lei, perioada de executare a lucrărilor fiind 2011-2014. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de asocierea firmelor SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava. Pârtia este amplasată în partea de sud-est a staţiunii Câmpulung Moldovenesc, pe versantul nordic al Muntelui Rarău.

Pârtia construită pe versantul nordic, într-o zonă unde zăpada se topeşte abia spre sfârşitul primăverii, urma să devină cea mai lungă din Moldova. Construită după standarde internaţionale, pârtia beneficiază de o instalaţie de telegondolă cu o capacitate de transport de 1.008 persoane pe oră. „Domeniul schiabil oferit prin această investiţie va fi unic în România prin legatura pe care o oferă cu intravilanul de pe Masivul Rarău şi prin spectaculozitatea traseului. În premieră naţională se va realiza un domeniu schiabil cu o lungime totală de 4,5 km şi o diferenţă de nivel de 800 de metri. Pârtia a fost proiectată datorită configuraţiei terenului şi deservirii de instalaţiile de transport pe cablu în două tronsoane, inferior şi superior”, se arată într-o prezentare a proiectului publicată pe pagina de internet a Primăriei Câmpulung Moldovenesc. Primul tronson, cu valoarea estimată de 71,1 milioane de lei, are o lungime de 2.514 metri, baza fiind la altitudinea de 756 de metri, ajungându-se la altitudinea de 1220 de metri. Al doilea tronson, cu o valoare de 36,5 milioane de lei, are o lungime de 1.397 de metri, fiind situat între 1220 şi 1640 de metri altitudine. Proiectul mai include realizarea de parcări auto şi drumuri de acces, instalaţie artificială de înzăpezit şi lac de acumulare, alimentare cu energie electrică, instalaţie de iluminat nocturn, clădire administrativă, bileterie electronică, maşină de bătut zapada şi alimentare cu apă şi canalizare. Finanţările, sistate în 2012 Începând din anul 2012, lucrările executate pentru amenjarea pârtiei nu au mai fost decontate de guvern. „În 2012, au fost executate lucrari în valoare de 7.1 milioane de lei, sumă pentru care Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc a transmis către minister solicitare de alocare de fonduri pentru decontarea lucrărilor executate, dar suma a rămas sa fie decontată în anul 2013. Cu toate intervenţiile făcute de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava, parlamentarii din judeţul Suceava, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Ministerul Economiei şi la Autoritatea Naţională pentru Turism, pâna la această dată nu s-au alocat sumele restante pentru plata datoriilor şi pentru continuarea lucrarilor. Mai mult, Curtea de Conturi ne-a obligat să înregistrăm facturile în contabilitatea primăriei şi aşa ne-am trezit cu arierate de şapte milioane de lei. Iar în septembrie am primit o adresă de la ministrul Grapini în care ni se spune că nu vom primi finanţare”, a explicat Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Lucrările la primul tronson al pârtiei de schi au fost deja executate în proporţie de 80%, dar pentru ca investiţia să fie dată în folosinţă ar mai fi nevoie de 19,4 milioane de lei, asta pe lângă suma restantă de 7,1 milioane de lei. Valoarea totală a tronsonului I este de 71.1 milioane de lei, din care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat în perioada 2009 – 2012 suma de 44.4 milioane de lei, iar contribuţia Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc a fost de 298.105 lei.

Din cauza facturilor pe care Ministerul Dezvoltării refuză să le plătească, Primăria Câmpulung Moldovenesc a ajuns în top 10 localităţi îndatorate din ţară. O hotărâre a Guvernului Ponta obligă administraţiile publice să achite, lunar, câte 5% din arierate. În cazul municipiului Câmpulung Moldovenesc ar însemna suma de 900.000 de lei pentru ultimele două luni ale anului. Cum în bugetul local aceşti bani nu există, primarul Mihăiţă Negură se teme că s-ar putea trezi cu conturile blocate.

Datorită expunerii nordice şi amplasării într-o zonă în care zapada nu se topeşte în totalitate până în luna aprilie, investiţia devine foarte eficientă şi, fiind realizată conform normelor internaţionale, pârtia constituie un obiectiv turistic de agrement de mare interes pentru turiştii români şi străini care vizitează zona. Pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, acestă investitie reprezintă însă o importantă sursă de venituri pentru administraţia locală şi pentru populaţie, industria turismului fiind în momentul de faţă singura direcţie sigură de dezvoltare a zonei”, apreciază primarul Mihăiţă Negură. În condiţiile dispariţiei mineritului, închiderii unor întreprinderi mari, cum ar fi fabrica de încălţăminte „Montana” şi filatura de tip bumbac, fabrica de mobilă este în proces de închidere, iar fabrica de lapte „Rarăul” şi-a restrâns foarte mult activitatea, locuitorii municipiului şi ai localităţilor învecinate găsesc tot mai greu locuri de muncă şi surse de venit. Construcţia pârtiei ar putea duce la investiţii în structuri de cazare şi servicii turistice. „Vor avea de lucru constructorii, transportatorii de persoane şi marfă, meşterii populari, crescătorii de animale, agricultorii şi în general furnizorii de alimente cu specific local, va creşte foarte mult promovarea şi valorificarea resurselor locale pe piaţa turistică. Se vor crea foarte multe locuri de muncă în exploatarea directă a pârtiei: specialişti în transport pe cablu, mecanici, personal de manipulare şi întreţinere, monitori, ghizi, personal salvamont şi prim-ajutor medical, dar mai ales în noile structuri de primire turistică cu cazare sau alimentaţie publică”, susţine Mihăiţă Negură.

Fostul preşedinte al CJ Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, susţine că prin sistarea finanţării investiţiilor în turism din judeţul Suceava se doreşte izolarea acestei zone. „Atrag atenţia Guvernului şi majorităţii USL că astfel de situaţii cum este cea de la primăria Câmpulung Moldovenesc şi cum sunt şi altele, foarte multe în ţară, ar trebui să-i preocupe mai mult şi să aloce fonduri pentru obiectivele de investiţii având ca beneficiari administraţiile locale, cu prioritate pentru investiţiile realizate în proporţie de peste 50 %. Pentru că guvernarea USL este incompetentă dar consecventă, mă tem că va continua să ignore Bucovina, Suceava şi Moldova, deci astfel de investiţii vor fi date uitării”, a spus secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur.

Locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc pun sistarea finanţării lucrărilor la pârtia din masivul Rarău pe seama unei vizite buclucaşe în localitate a ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Aflată într-o vizită de lucru în judeţul Suceava, Maria Grapini a fost condusă pe şantierul pârtiei de schi. În vârful pârtiei, delgaţia a fost suprinsă de o ploaie torenţială. Pentru că maşina de teren în care se afla a trecut cu greu de torenţii formaţi pe munte, Maria Grapini s-a speriat şi a acuzat că viaţa i-a fost pusă în pericol. Ministrul le-a reproşat localnicilor că au dus-o pe munte, în noroi, în loc să discute în birou, cu planşe în faţă. Maria Grapini a plecat atunci foarte supărată din Câmpulung Moldovenesc şi localnicii bănuiesc că acesta este şi motivul pentru care investiţia nu a mai fost finanţată.

(sursa: Adevărul.ro)

[shareB]